ISTRAŽITE

Etno eko selo Dol

O mjestu

Dol na otoku Braču slikovito je srednjovjekovno selo koje danas broji oko sto stanovnika nalazi se dva kilometra južno od Postira.

Ova oaza mira i tišine nezaobilazna je postaja brojnih turista, a među njima i ljubitelja pješačenja i biciklizma jer se u Dol može doći uređenim putovima i stazama iz raznih smjerova.

Već na samom ulazu bez daha ostavljaju kuće tradicionalno pokrivene kamenim pločama, kao i brojne špilje od zrnatog kamena hrapoćuše koje su nekada bile ljudske nastambe, a danas skloništa za stoku, spremnici za ogrjevna drva, stanište golubova, sova i vivera*.

*U kasnim noćnim satima, kad zavlada tišina, iz brojnih dolskih spila dopire neobično hukanje. To su viveri, kazat će vam Doljani posve ozbiljno. Viveri su mistična bića za koje nitko ne zna kako zapravo izgledaju. Svjedoci ih opisuju kao velike tamne sjene koje prelijeću dolskom udolinom skriveni u noćnoj tmini ili se skrivaju u dupljama spila. Neki tvrde kako su to divlja bića koja su živjela u tim špiljama prije dolaska ljudi, a kasnije pobjegla na bračku visoravan s koje se i danas u Dol spuštaju noću. Doljani vjeruju kako su oni tihi i strpljivi čuvari koji ih štite i pozdravljaju svojim noćnim hukom.

Selo špilja, hrapoćuše i vivera

Prirodni i kulturni krajolik Dola obilježen je fenomenom prirodnih, plitkih špilja (spila). One se uzdižu nad udolinom s obje strane i poput prirodne utvrde okružuju selo. U Dolu ih je oko trideset, pa ovo selo nazivaju i bračkim Betlehemom. Obrasle su mediteranskim raslinjem, a na njihovim zapadnim padinama nalazi se sloj plodnog tla na kojem su se uzdigli maslinici.

Špilje su nastale u crvenkastim stijenama zrnatog kamena hrapoćuše (breča) koji se koristio kao građevinski materijal.

Dol je malo selo koje je lako obići pješice. Njegova kulturna baština skriva se u kamenu, pročeljima kuća, malenim vrtovima, krušnim pećima i gustirnama. Bez velebnih spomenika, Dol je svojom arhitekturom spomenik tradicionalne dalmatinske gradnje i otočkog života. Evo nekoliko lokacija koje možete obići na “Stazi vivera” koja prolazi kroz selo: