ISTRAŽITE

O Postirima

Postira, malo mjesto za veliki odmor

Postira su jedno od rijetkih mjesta gdje se nepravilnosti, kontrasti, susreti starog i novog pretvaraju u sklad. Sklad zvuka i tišine, bure i romantičnog zalaska sunca, valova i nježnih oblutaka, težačkog rada i pjesme.

Tu ćete i danas osjetiti privrženost tradicionalnom dalmatinskom načinu života, stopiti se s domaćim ljudima i poželjeti se vratiti. Vratiti u mjesto koje će razmaziti sva vaša osjetila…

Postira, malo mjesto za veliki odmor

Prošećete li starim dijelom mjesta, činiti će vam se kao da ste se vratili u prošlost. Privezane barke odmaraju oko malog mosta s kojeg su brojne obitelji ispraćale svoje pomorce, ali i željno iščekivale njihov povratak. Kogulane ulice sa svojim oblucima odaju počast lokalnim majstorima, časteći ih upravo time što vode do najsvetijeg mjesta – župne crkve.

Plesalo se tu, na Pjaci, pjevalo i zagledalo. Zatvorene škure gospodskih kuća i danas čuvaju tajne o ljubavnim susretima pri dolasku po vodu na česmu, a s kamenih klupa odjekuju igre, smijeh, svađe i ćakule. Ovaj mali dalmatinski trg posebno zasjaji tijekom fjere i drugih blagdana. Na putu prema moru poseban dojam ostavljaju stari popločani krovovi, ne samo zbog tradicionalnog načina gradnje, već i zbog nadnaravnih bića za koja se vjeruje da su živjela u šufitima. Macići, marinorgoti i vile zagolicati će vam maštu, pogotovo ako priče o njima čujete od lokalnih pripovjedača.

Nikako ne propustite posjetiti i najužu ulicu ”Pust me proć” u Škarića dvorima, gdje se ujedno nalazi i najveći broj konoba na jednom mjestu. Ljubazni domaćini rado će vam ih otvoriti i pokazati čime se ponose, svojim vinom i maslinovim uljem.