ISTRAŽITE

Povijest

O imenu

Dvije su priče vezane uz nastanak imena. Jedna je ona iz službenih knjiga i spisa gdje se Postira spominju još davne 1347. pod imenom Postirna (od lat. Pastura – pašnjak), dok se druga, koja je nastala usmenom predajom, dovodi u vezu sa ženama iz susjednog mjesta Dol koje su u Postira dolazile prati robu i prostirati je.

Povijest

Samo naselje Postira nastalo je u 16. stoljeću, a prvi stanovnici bili su Doljani i Poljičani koji su se iselili iz svojih mjesta. Brojne kamene kuće u luci svjedoče o nekadašnjim bračkim veleposjednicima; među njima se ističe kaštel obitelji Lazanić u kojemu se rodio hrvatski pjesnik Vladimir Nazor (1876. – 1949.).

Župna crkva građena sredinom 16. stoljeća nosi ime sv. Ivana Krstitelja, dok su podno nje pronađeni ostaci ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. I drugi arheološki lokaliteti svjedoče o dugoj povijesti Postira: Mirje na brdu Mali brig na kojemu je pronađen ranokršćanski samostanski sklop te Lovrečina, ujedno i jedna od najljepših pješčanih uvala, gdje se nalazi ranokršćanska crkva, oboje iz 5./6. stoljeća.