DOŽIVITE

Svjetsko prvenstvo u branju maslina

Svjetsko prvenstvo u branju maslina

Jedinstveni je događaj u svijetu koji se održava u Postirima, od 2017. godine. Manifestacija je to koja se održava u listopadu s ciljem promidžbe maslinarstva i svime što se veže uz njega. Zajedničkim snagama organiziraju je Turistička zajednica općine Postira, Poljoprivredna zadruga Postira, Općina Postira i Aldura sport d.o.o.

Događaj je ima za cilj promociju Postira kao maslinarske destinacije koja proizvodi u potpunosti prirodno, zdravo i visokokvalitetno maslinovo ulje poštujući stoljetnu tradiciju i visoke standarde kvalitete, osiguravajući time autentičan doživljaj turista i zdrav i ugodan život mještana. Po postirski rečeno, kod nas turizam i poljoprivreda idu ”šotobraco”.

Reprezentacijski timovi zemalja sudionica broje četiri člana (dva ženska člana i dva muška člana), a kategorije u kojima odmjeravaju snage su ručno branje i kviz o maslinarstvu. Osim natjecateljskog dijela, kroz sve dane održavanja prvenstva organiziraju se degustacije, izleti i zabavne večeri, kako bi se na najbolji način doživjela Postira, etno eko selo Dol, ali i sam otok Brač. Postira su do sada ugostila reprezentacije iz svih dijelova svijeta, a njihove uspomene postaju nezaboravne.

Nagrade

Na nacionalnoj razini ovaj događaj osvojio je mnoštvo nagrada: Povelju ”Zlatna maslina” na 15. Međunarodnoj manifestaciji maslinara ”Maslina” 2018., Zlatnu povelju ”Simply the best” Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia 2018., Zlatnu povelju na Suncokretu ruralnog turizma Hrvatske 2018., a iste godine je Svjetsko prvenstvo u branju maslina dobilo oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Koliko je događaj jedinstven i uspješan, pokazala je i prestižna nagrada međunarodne organizacije Creative Tourism Network za najbolje kreativno iskustvo u turizmu 2019. godine. U konkurenciji od čak 160 prijavljenih projekata iz cijeloga svijeta, Svjetsko prvenstvo odnijelo je prvu nagradu, koja je dodijeljena na turističkom sajmu FITUR u Madridu početkom 2020.