OKUSITE

Torta hrapoćuša

O torti

Priča o dolskoj hrapoćuši priča je o pripravljanju tradicijskog jela s otoka Brača.

Priča je to i o predivnom podneblju etno eko sela Dol koje je oblikovalo mentalitet ljudi koji su svojim djelovanjem oplemenili svakodnevicu i zaslužili da se spomenuto umijeće uvrsti na listu zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Dolska je torta jedinstvena po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a dobila je naziv po lokalnom kamenu ”hrapoćuša”, na koji slastica neodoljivo podsjeća.

Riječ je o hrapavom kamenu crvenkaste boje koji se koristio u gradnji suhozida te stambenih i gospodarskih sklopova.

Nema u Dolu vjenčanja ni druge važnije svečanosti bez hrapoćuše. Svaka žena ljubomorno čuva svoj recept, a tu tajnu su usmenom predajom prenosile na mlađe naraštaje jer pisanog recepta za pripremu tog kolača nije bilo.

Sastojci za 12 obroka

Biskvit:
  • 12 žumanjaka
  • 4 bjelanjka
  • 12 žlica šećera
  • 4 žlice tople vode
  • 12 žlica brašna
  • malo ruma
  • po guštu ekstrakt vanilije
  • malo naribane korice limuna
Preljev:
  • 1/2 kile šećera
  • 3/4 kile prepolovljenih oraha
  • 8 bjelanjaka

Tradicionalni recept

  1. Zagrijte pećnicu na 250°C (480°F).
  2. Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera umiješajte kao  smjesu za biskvit.
  3. Dodajte četiri velike žlice tople vode, dvanaest žlica brašna, malo ruma, ekstrakt vanilije i naribanu koricu od limuna.
  4. Na dno lonca stavite kružni papir za pečenje i ulijte smjesu.
  5. Stavite posudu u pećnicu i nakon što zatvorite vrata pećnice, smanjite temperaturu na 200°C (392°F). Nakon 5 minuta smanjite pećnicu na 180°C (350°F), a nakon 15 minuta smanjite pećnicu na 160°C (320°F). Ostanite na 160°C (320°F) dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju i dok čačkalica ne izađe čista iz sredine kolača. U ovom trenutku izvadite tortu iz pećnice (ukupno otprilike 55 minuta).
  6. Dok se prvi sloj peče, dodajte orahe, šećer i 8 bjelanjaka u veliki lonac pećnice i promiješajte.
  7. Uključite ploču za kuhanje na jaku vatru i nastavite miješati dok se šećer potpuno ne otopi, a bjelanjci poprime smeđu karameliziranu boju.
  8. Dodajte limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt vanilije u orahe i sve promiješajte.
  9. Smjesu pažljivo istresite na pripremljeni i ohlađeni biskvit te ga cijeloga njome obložite, kako vrh tako i sa strane.
  10. Sve skupa vratite još jedan put u pećnicu tek toliko da se posuši i postane hrskavo (cca 15 min), izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 1,5 sat.
  11. Nakon što se kolač ohladi, uzmite nož za maslac i povucite ga po obodu torte, odvajajući tortu od stranica lonca. Pokrijte tortu plastičnom folijom i zamrznite tortu preko noći.
  12. Za posluživanje ostavite tortu da se odmrzne iz hladnjaka 10 minuta i uživajte u torti hrapoćuši!